Ψαρονέφρι με Πουρέ Κάστανο

Πέρσι τέτοιο καιρό, πήγα μια εκδρομή στον Παλιό Παντελεήμονα. Στην κεντρική πλατεία, που έπινα το καφεδάκι μου, υπήρχε και ένας καστανάς. Μιας και δεν είχα φαγητό για το βράδυ, πήρα μια σακούλα κάστανα, κυρίως για μεζέ, μέχρι να μαγειρέψω κάτι. Τελικά το φαγητό έγινε με αυτά τα κάστανα. Την ιδέα την έχω επεξεργαστεί από τότε και αφού ξαναπήγα εκδρομή στον Π.Παντελεήμονα και έχω πάλι αυτή τη σακούλα με κάστανα, είπα να κάνω κάτι ενδιαφέρον.

  • Ψαρονέφρι (700 γρ.)
  • Κρεμμύδι ξηρό (1 μεσαίο)
  • Σταφίδες (1 κ.σ.)
  • Κουκουνάρι (2 κ.σ.)
  • Δεντρολίβανο
  • Κρασί (1/2 λίτρο)
  • Κάστανα (1 κιλό)
  • Βούτυρο (2 κ.σ.)
  • Γάλα (1/2 λίτρο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα (1/2 μπαστουνάκι)
  • Γαρύφαλλο (3 κόκκοι)
  • Μπαχάρι (3 σπυριά)

Αρχικά χάραξα τα κάστανα σε σταυρό και τα έβρασα. Τα στράγγιξα και τα άφησα να κρυώσουν για να μπορώ να τα ξεφλουδίσω. Σε ένα στεγνό τηγάνι, καβούρδισα το κουκουνάρι. Αφού το άδειασα σε ένα μπόλ, στο ίδιο καυτό τηγάνι έβαλα τις σταφίδες, και χωρίς να το ξαναβάλω στη φωτιά καβούρδισα και τις σταφίδες. Σε λίγο λάδι έβαλα να τσιγαρίζεται το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο. Έκοψα τις «ουρίτσες» από το ψαρονέφρι, τις ψιλοέκοψα και τις έριξα στο κρεμμύδι. Αλατοπιπέρωσα και έριξα το δεντρολίβανο. Κατέβασα από τη φωτιά και ανακάτεψα με τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Άνοιξα το κορμό από το ψαρονέφρι και γέμισα με το μείγμα. Το έκλεισα με οδοντογλυφίδες. Σε μια ριχή κατσαρόλα, τσιγάρισα το ψαρονέφρι μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα και έσβησα με το κρασί. Έριξα τη κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπαχάρι και άφησα σε χαμηλή φωτιά να βράσει για μια ώρα περίπου. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθεί λίγο νερό για να μην στεγνώσει η σάλτσα. Στο δέσιμο μπορούμε να λιώσουμε λίγο βούτυρο μέσα.

Τα κάστανα, αφού τα ξεφλούδισα, τα πέρασα από το μύλο. Έλιωσα το βούτυρο και έριξα μέσα το πουρέ από το κάστανο. Αφού το δούλεψα μέρχρι να γίνει ομοιόμορφο, άρχισα να βάζω λίγο λίγο το γάλα, μέχρι να αποκτήσει ο πουρές την επιθυμητή υφή.

Μέχρι την άλλη φορά… καλή όρεξη!

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Κυρίως Πιάτα. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: